MENIU

we+

weSKI INSIDER #8 – turism montan

“Am urcat până la Everest Base Camp ca să-mi limpezesc mintea. Este absolut mirific peisajul pe care am avut norocul să-l văd. Modul în care este pus la punct turismul montan în Nepal este fabulos. Anual, zeci de mii de turiști aleg să viziteze la pas vestitul Sagarmatha National Park și să urce până la Everest Base Camp ca să se bucure de energia pură a acestui loc.

Dacă acum 15 ani erai nevoit să stai în cort și să îți cari provizii după tine, azi găsești zeci de “tea houses” – un fel de refugii în care poți să dormi și să îți încarci bateriile pe parcursul traseului.

Comunitatea are de câștigat de pe urma turismului și se observa clar implicarea statului în dezvoltarea sustenabilă a locului. Începând cu anul 2022 nu mai poți vizita parcul pe cont propriu, trebuie să fii însoțit de un ghid autorizat. Aproape la fiecare 5 km vezi puncte amenajate de aruncat gunoaie. Aprovizionarea refugiilor și colectarea deșeurilor se face într-un mod organizat cu măgari, cai yaki, cărăuși sau cu elicopterul.

Mă bucur să văd că sunt deja în desfășurare multiple programe de “environmental footprint” și se poate observa clar că se iau deja măsuri împotriva încălzirii globale.

Oamenii de aici sunt atât de blânzi, atât de fericiți și sufletiști în ciuda situației lor economice precare. Poate că sunt săraci pe dinafară, dar pe dinăuntru sunt cu mult mai bogați decât mulți dintre noi. Dacă înveți să iubești disconfortul, confortul devine foarte ușor. Avem de învățat atât de multe din cultura lor.

Carpații noștri nu sunt cu mult mai prejos decât Himalaya și sper ca-ntr-o zi să ne trezim și noi, să nu mai gândim pe termen scurt și să dezvoltăm turismul așa cum trebuie pentru a da o șansă și generației următoare să se bucure de frumusețea naturii. Proiectul Via Transilvanica inițiat de frații Ușeriu este un prim pas care ar trebui sa ne dea speranțe tuturor.

Mi-am umplut rezervorul cu energie bună și abia aștept să vin acasă și să o împărtășesc cu comunitatea weSKI.”

Cristian Dunca – Administrator weSKI

Mai multe poze AICI.

DISTRIBUIE:

Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Twitter
Distribuie pe Linkdin
Distribuie pe Pinterest
Distribuie pe Email

Alte articole:

X

#weSocial

X

weLIVE Ecosystem

Partners

😁

We’re hard at work and the english version should be available soon!